Kop in het zand met het forum

Er is al veel geschreven over de winst van het Forum voor Democratie bij de laatste verkiezingen dus ik dacht er kan nog wel wat bij. 🙂 Het Forum presenteert zich als een nieuwe partij. Hiddema (de nummer twee van de partij) heeft het over een nieuwe lente en een nieuw geluid. Maar is dat wel zo? Het forum lijkt er vooral goed in de kop in het zand te stoppen.

De wereld gaat (op zijn minst gedeeltelijk) langzaam naar de tering door toedoen van de mens: de klimaatverandering. We kunnen de effecten nog maar ten dele weer tenietdoen als we heel hard ons best doen. Een overgrote meerderheid van de wetenschappers is het hier over eens. Het antwoord van het Forum is een keiharde ontkenning van dit gebeuren. Het is het ontkennen van iets wat niet langer te ontkennen valt. We hebben als mensen er een zooi van gemaakt wat betreft het milieu. En in plaats van dit te accepteren en te kijken wat er nog gerepareerd kan worden en te onderzoeken hoe we in de toekomst beter met onze planeet om kunnen gaan stoppen ze bij het forum hun hoofd in de grond. Niks nieuwe geluid. De ontkenning is al zo oud als de eerste berichten over klimaatverandering door toedoen van de mens.

Verder worden we door toedoen van het internet en de inzet van mensen als Sylvana Simons, Jerry Afriyie en Gloria Wekker gewezen op de lelijke kanten van onze (bijvoorbeeld koloniale) geschiedenis en lelijke kanten van onze samenleving op dit moment. De vraag om een eenvoudige aanpassing van discriminerend onderdeel van een kinderfeest is voor een deel van de Nederlanders al een brug te ver. Baudet gaat nog veel verder: hij heeft het over een superieure beschaving die wordt bedreigt door invloeden van buitenaf (lees andere volken en andere culturen). Hij wil terug naar het verleden, hij romantiseert die, kijkt neer op andere culturen/volken en ontkent daarbij bijvoorbeeld onze misdaden tegen de menselijkheid in andere landen. Het is stomweg extreemrechtse praat. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de islamofobe en xenofobe uitspraken van Baudet en Hiddema.

We staan voor uitdagingen – de regering kiest de veilige middenweg, maar het is 5 over 12. Zeker wat betreft het klimaat. Vandaar dat een deel van de mensen kiest voor de flanken van het politieke spectrum. Een deel kiest voor het onder ogen zien van de problemen en ermee te dealen door op een partij als Groen Links te stemmen en mee te lopen met de klimaat-marsen die georganiseerd worden door bijvoorbeeld Extinction Rebellion in een poging de politiek wakker te schudden. Een ander deel van de mensen kiest ervoor de kop in het zand te steken en daarmee te kiezen voor een man met extreemrechtse wanen, die droomt over een wit land waarin iedereen ruikt naar lavendel en de top 40 wordt gevuld met alleen klassieke platen. Links wordt vaak verweten dingen onder het tapijt te willen schuiven. Het tegendeel is waar.

Obed

This entry was posted in algemeen, antifascisme, klimaat. Bookmark the permalink.