Groningen Tegen Racisme En Discriminatie ::: verslag inclusief videos

Groningen Tegen Racisme En Discriminatie (Manifestatie en Demonstratie)

Toen Chris onlangs bij me was om te praten over een actie voor het milieu kwam ook de antiracisme demo in Amsterdam van 23 maart ter sprake. Ik bedacht me dat het tof zou zijn een Noordelijke versie te houden in Groningen. Een paar dagen later begon ik met organiseren onder de vlag van Comit̩ Groningen Tolerant. In 2017 opgericht tijdens een Pegida demonstratie in de stad een tegen-demo te houden Рdestijds een groot succes.

Er kwamen gisteren tussen de 150 en 200 mensen kijken naar de manifestatie en meelopen met de demonstratie. De actie werd ondertekend door de volgende organisaties: Groningen Feminist Network, AFA Noord, Afa Fryslan, Internationale Socialisten Groningen, Women’s March Groningen, Rock Against Racism Groningen, Partij voor de Dieren Groningen, Comité 21 maart, Boekhandel Rosa, Jimmy’s Groningen, Amnesty International Stad Groningen, Extinction Rebellion Groningen en Volt Groningen.
De manifestatie werd vakkundig gepresenteerd door Liz Hayes. De volgende mensen/acts deden er aan mee: Arnold Veeman (tekst en muziek), Tammy Blue (spoken word), NoNo & the Sinking Ship (muziek), Jerry Afriyie (spreker), Alejandra Slutzky (spreker), Milly Manganiello (muziek) en Emily Wieland (spoken word). Alle bijdrages waren stuk voor stuk indrukwekkend. Ze werden allemaal vastgelegd op video en de video’s vind je onderaan dit blog.

Van te voren was er veel gescheld en geklaag van mensen op internet die het maar stom vonden dat Jerry Afriyie (die zich onder andere inzet voor een Sinterklaasfeest zonder racisme) ook zou komen spreken. Erg vermoeiend. Vooral omdat ik Jerry nog nooit iets onredelijks heb horen zeggen. Hij wijst soms wel op bepaalde dingen in onze samenleving, maar dat is altijd terecht. Zijn verhaal was wederom zeer de moeite waard en ik werd er wat emotioneel van omdat hij af en toe de spijker op zijn kop kan slaan.

Na alles sprekers was er een demonstratie door de binnenstad. Veel mensen hadden zelfgemaakte borden en er werden leuzen geroepen. We lieten van ons horen en helaas is dat anno 2019 nog steeds zo ontzettend nodig. Een paar dagen eerder waren er de aanslagen in Nieuw Zeeland op onschuldige mensen met een moslimgeloof. Hopelijk komt er ooit nog een tijd waarin mensen terug gaan kijken op racisme en discriminatie als iets van vroeger. Toen de mensen nog niet beter wouden weten.

De organisatie heeft me veel tijd en energie gekost maar het was het meer dan waard.
Ga allemaal naar de demo in Amsterdam 23 maart en laat van je horen!

Obed

hieronder een paar foto’s en filmpjes van de manifestatie en demonstratie


hier een uitzending van oog Televisie over de actie

hier de alle filmpjes van de manifestatie en een video van de demonstratie 

 

This entry was posted in algemeen, antifascisme, islamofobie, vluchtelingen. Bookmark the permalink.