Protest tegen komst Paul Cliteur naar Groningen


Op vrijdagavond 5 april sprak islamofoob Paul Cliteur van het Forum voor Democratie in Groningen tijdens de Nacht van de Filosofie. Groningen Feminist Network organiseerde een vreedzame protest bijeenkomst die werd ondersteund door meerdere organisaties, waaronder Comité Groningen Tolerant en AFA Noord.

Cliteur is van het Forum voor Democratie. Een partij die het niet zo nou neemt met de feiten. Bijvoorbeeld als het gaat om de klimaatverandering. Een partij die bang is voor invloeden van niet westerse en niet witte mensen. Daarnaast is Cliteur een uitsgeproken islamofoob. Dat de overgrote meerderheid van de moslims in vrede leeft en terroristische aanslagen net zo hard afkeurt als mensen die geen islam geloof hebben zul je hem niet zo snel horen zeggen. Er wordt ook veel te vaak door  mensen als Cliteur “vergeten” dat witte westerse mensen net zo hard radicaliseren en aanslagen plegen als mensen die dat (zogenaamd) uit naam van de Islam doen. Denk aan Breivik en de aanslag in Christchurch.

Er was van te voren veel onrust vanwege zijn komst. Lodi Nauta, decaan wijsbegeerte, stuurde een mail naar de hele faculteit om de zorgen te bespreken over de toespraak van Paul Cliteur. En er werd beveiliging voor Cliteur geregeld, vanwege de ophef. Waarom is me eigenlijk nooit echt duidelijk geworden.

Ik werd vrijdagmiddag tijdens mijn werk gebeld met de gemeente met de vraag of ik achter de demonstratie zat. Dit was dus niet het geval. Maar er was duidelijk angst voor gedoe.
Dat was alles behalve nodig. We stonden bij het Forum met een paar spandoeken en wat flyers. Organisator Veerle sprak met media. We hebben niemand geprobeerd tegen te houden. Het was totaal vreedzaam.

Je kunt je afvragen of we in onze maatschappij niet teveel waarde hechten aan “vrijheid van meningsuiting”. Het is mooi dat het er is en het is een van de dingen die een democratie onderscheidt van een dictatuur. Maar als de islamofobie en vreemdelingenhaat van partijen als het FvD en de PVV beschermd worden met het beschermen van de vrijheid van meningsuiting gaat er in mijn ogen iets fout.

Obed

Hieronder een kort filmpje en mijn foto’s:

 

This entry was posted in algemeen, antifascisme, Groningen, islam, islamofobie. Bookmark the permalink.