ADM Benefiet in Groningen

Zaterdagavond 2 maart was er in het ORKZ te Groningen een benefiet voor de oud-inwoners van het ontruimde ADM-terrein in Amsterdam. De manier hoe er met de bewoners van het terrein en hun spullen is omgegaan is bizar. Een oproep van de Verenigde Naties om de ontruiming stop te zetten werd door de Amsterdamse gemeente en burgemeester genegeerd. Er werd hardhandig omgesprongen met bewoners. De politie beloofde de bewoners dat ze hun spullen later mochten halen maar toen ze dat wouden doen was alles met de grond gelijk gemaakt.

In een groter plaatje kun je niet anders dan de conclusie trekken dat er steeds minder plek is voor creatieve vrijplaatsen in dit land. Overals worden plekken als het ADM terrein gesloten en er word geen geschikt alternatief geboden. In Groningen staat het voortbestaan van het Betonbos  (een soort Groningse versie van het ADM) op het spel en de vooruitzichten zijn niet best.

Op dit soort plekken wordt diverse soorten niet-commerciele kunst gemaakt die veel mensen in de samenleving inspireert en op andere gedachten zet, ook buiten het terrein. Mensen leven er op hun eigen manier. Ze voorzien in eigen onderhoud en bewijzen door hun manier van leven dat je als mens niet veel nodig hebt om gelukkig te zijn en bovendien dat je als samenleving niet alles hoeft uit te reguleren. Willen we een samenleving waarin we allemaal in een keurslijf zitten of is er ook plek voor rafelranden en eigenzinnigheid.

Hieronder een impressie van het benefiet met veel filmpjes en foto’s die ik er maakte. Het initiatief voor de avond kwam overigens van Hesther. Het evenement werd door haar en en Jan-Roelof (ORKZ bewoner) geco√∂rdineerd. Ik hielp wat mee op de achtergrond, net als vele anderen.

Obed

een paar filmpjes

een paar foto’s

 

 

This entry was posted in algemeen, kraken, kunst. Bookmark the permalink.