Antifascisme in Enschede

Vandaag was ik Enschede om actie te voeren tegen de aanwezigheid van neonazi’s in die stad en tegelijk wat sfeerbeelden vast te leggen voor dit blog. Pegida Nederland hield er een bijeenkomst en had daarbij meerdere extreemrechtse sprekers en de duitse neonazi band Kategorie C uitgenodigd. Bij aankomst in Enschede kwam ik al snel een aantal bekenden tegen, waaronder Femke – die een bord bij zich had met de tekst Race Is Paraphyletic.¬†Ondanks haar vredelievende uitstraling vond de in grote getale aanwezige politie het nodig de bezemsteel die ze bij zich had om het bord in de lucht te kunnen houden met veel bombarie in beslag te nemen als ware het een gevaarlijk wapen.

ff

Femke in gesprek met de politie

Ik wou een vervolgens een kijkje nemen bij de Pegida demonstratie en liep met groepje mee die kant op, maar de politie vond dat geen goed idee en hield ons staande, vroeg om onze ID, fouilleerde ons en doorzocht onze tassen op gevaarlijke items – een flesje water werd onderste boven gehouden. Vervolgens werd ons verteld dat het niet de bedoeling was dat we richting Pegida liepen. Ik wou toch echt wel daarheen dus nam een aantal sluipweggetjes om de politie te omzeilen en kwam in het park waar de bijeenkomst was twee toffe mensen tegen op een bankje en daar ging ik bij hun zitten. Ben een aantal keer tussen de demonstranten gaan staan en heb wat foto’s gemaakt.

De voorzitter van Pegida NL is de in Duitsland woonachtige Nederlander Edwin Wagensveld.

Een paar extreemrechtse demonstranten.

De bijeenkomst van Pegida begon met het nummer Imagine van John Lennon met de alternatieve tekst “Imagine there’s no muslims”… mijn maag draaide zich om – ze speelden deze versie ook al bij een demo in Groningen eerder dit jaar. Wat een ziekigheid. Na een aantal niet te volgen toespraken in het Duits kwam er muziek. De band Kategorie C bleek een zanger begeleid door gitaar te zijn. De boodschap was er niet minder haatdragend om. (In onderstaand filmpje valt dat nog wel wat mee – maar die is dan ook als sfeerimpressie bedoeld.)

Kategorie C

 

Ook Linda Moerland liep met een groepje mensen het park in met haar sympathieke actie Flowers Against Hate waarbij er bloemen werden uitgedeeld. De ijverige politie sprong er bovenop en begon om identiteitspapieren te vragen en te verzoeken weg te gaan. Je vraagt je af wat de politie als prioriteit dacht te moeten hebben. Gelukkig liet de groep zich niet wegsturen.

Flowers Against Hate

Daarna toch maar naar de plek gelopen waar de gemeente de Antifa demo bedacht had maar daar was niemand meer te bekennen verder. Geen mensen althans. Wel deze twee toffe beestjes.

Toffe beestjes

Obed

ps – hier is nog een mooi verslag van BIG van de dag – ben zelf even in beeld vanaf 0:40

This entry was posted in algemeen, antifascisme, islamofobie, politie, vluchtelingen. Bookmark the permalink.