Benefiet voor de familie Zarifi en Vluchtelingen in de Knel

de kinderen van het gezin

de kinderen van het gezin

In juli van dit jaar organiseerde een kameraad van me in Emmen een actie tegen de opsluiting en uitzetting van het Afghaanse gezin Zarifi.
Op 18 juli werd het gezin opgehaald uit Gezinslocatie Emmen om gedeporteerd te worden naar Afghanistan. De familie bestaat uit moeder, vader, Zara (8), Mohammed (12) en Ali (14). De moeder heeft ernstige hartklachten en psychoses waarvoor zij medicatie nodig heeft die in Afghanistan niet beschikbaar is.

De familie behoren tot de bevolkingsgroep Hazara die in Afghanistan al jaren lang onderdrukt wordt. Het argument van de Nederlandse overheid dat er verschillende plekken in Afghanistan zijn die veilig zijn klopt in dit opzicht van geen kant.

Hun handen en voeten zijn vastgetapet toen zij vanaf Zeist naar het vliegtuig werden gevoerd, zelfs die van de kinderen. Zahra, Alireza en Mohamed zijn van hun ouders gescheiden. Met twee man politie escort per persoon, zijn ze uiteindelijk uitgezet in een afgesloten gedeelte van een lijnvlucht naar Kabul, afgeschermd van het publiek, dat geen idee had welk menselijk drama zich afspeelde aan boord.

het postertje die ik maakte

het postertje die ik maakte

Toen ik las op welke manier Nederland om is gegaan met dit gezin besloot ik een benefiet voor de familie te organiseren. Ik weet dat er veel meer schrijnende gevallen zijn maar ik wou een statement maken en mensen de ogen openen over hoe er in dit land de menselijkheid soms ver te zoeken is.

Ik voegde ook een ander doel aan het benefiet toe: de non-profit organisatie Vluchtelingen in de Knel. Vluchtelingen in de Knel is een non-profit organisatie die zich sterk maakt voor de basisrechten van (afgewezen) vluchtelingen, vanuit de vaste overtuiging dat ieder mens bestaansrecht heeft.

Alle bandjes en vrijwilligers die ik vroeg zeiden meteen en belangeloos toe. Marianne Bathoorn opende het benefiet met de situatie van de familie te omschrijven. Ze heeft nog steeds direct contact met de familie. Verder deden Leonieke en Christel de presentatie en maakte Azer Cirttan Baklavas en wraps.

Het benefiet, dat plaatsvond op zondag 3 september, bracht 850 euro op en ondertussen is er nog wat geld bijgekomen zodat het totaal op iets meer dan 900 euro komt.

Wil je alsnog of nogmaals bijdragen aan 1 van de goede doelen? dan kan dat door geld over te maken. Naar NL47 TRIO 0338 6689 69 t.n.v. N. Boers voor de familie en voor de organisatie is het bankrekeningnummer NL72RABO 0170025306 t.n.v. Vluchtelingen in de Knel, Eindhoven.

(UPDATE 08-09-2017 de opbrengst is ondertussen overgemaakt)

Hieronder een paar foto’s en filmpjes van de avond.

Dra Diarra & Mohammed

Dra Diarra & Mohammed

presentatrice Leonieke Toering

presentatrice Leonieke Toering

the Roosterz

the Roosterz

Spoken Word tijdens het benefiet.

Liesbeth en Mike tijdens het benefiet.

This entry was posted in algemeen, vluchtelingen. Bookmark the permalink.