Kick Out Zwarte Piet! Groningen 2019

Op 16 november 2019 was in Groningen “de intocht van sinterklaas” gepland. Ook waren er 2 demonstraties: een demo van “Kick Out Zwarte Piet” en een “Pro Zwarte Piet” demo waaraan veel hooligans meededen.

Okay, ik leg het nog een keer uit. 🙂 er bestaat een groep mensen in Nederland die vraagt om een paar kleine aanpassingen van een traditioneel Nederlands feest: de roetveeg piet versie zonder kroeshaar en andere slavernij associaties. Waarom? omdat er bijvoorbeeld kinderen mee gepest worden. Omdat “zwarte piet” nogal lijkt op blackface. Omdat het raar is om een witte man op een paard te hebben en een hoop zwart gekleurde hulpen/slaven. Nederland heeft een verleden met slavenhandel (oh ja). Alleen daarom al.

De organisatie “Kick Out Zwarte Piet” van Jerry Afriyie probeert al jaren op een vreedzame manier actie te voeren. Ze vragen om een paar simpele aanpassingen van een nationale feestdag. Meer dat spandoeken en een enkele leus roepen wordt er niet gedaan. Het is het hard ingrijpen door de politie tijdens hun acties dat er voor heeft gezorgd dat het onterechte beeld in de media is ontstaan dat K.O.Z.P. een gewelddadige organisatie zou zijn.

T is zo simpel: “Tuurlijk passen we dat aspect van het feest aan. Hadden we al véél eerder moeten doen.  We willen niet dat een deel van de Nederlandse bevolking zich er naar bij voelt. Iedereen moet zich er tof bij voelen.

Maar zo simpel is het blijkbaar niet.  Witte Nederlanders willen blijkbaar niet hun tradities aanpassen als Nederlanders met een andere huidskleur of achtergrond er om vragen. Daarmee worden niet-witte Nederlanders behandeld als tweederangs burgers.

De pro-zwarte-piet demonstranten vonden het blijkbaar normaal een kameraad van me uit te schelden voor kk neger, kk zwarte piet, uitkerings trekker, roeibootganger, ondankbare neger en meer van dat.

Ik wordt erg moe van de trend de discussies en onrust rond dit thema af te doen als 2 partijen die allebei moeten ophouden extreme standpunten in te nemen. Ik begrijp dat het wat veel is – ieder jaar opnieuw de discussies. Maar het onderliggende probleem vraagt om aandacht. Nederland bestaat niet alleen (meer) uit allen witte en/of christelijke mensen en daarmee veranderd onze cultuur. Dat is een natuurlijk proces, of dat zou het moeten zijn. Iedereen die hier woont zou gelijkwaardig behandeld moeten worden en zou een stem moeten krijgen in hoe de dingen hier gaan. De agressie en de pogingen tot intimidatie waarmee groepen Nederlanders proberen het feest ongewijzigd te laten zorgt voor een grimmige sfeer. En het zorgt voor een langslepende periode van discriminatie en narigheid.

Ik demonstreerde vandaag mee met “Kick Out Zwarte Piet” omdat ik me volledig in hun standpunt kan vinden. We stonden er met een paar borden en wat banners. Hieronder wat foto en video materiaal dat ik maakte. Bekijk het, denk zelf en vorm je mening.

Obed

video

black face

RTV Noord interview met een pro zwarte piet dude

NOS interview met KOZP sympathisant

swaarde piet: opgebokt!

blackface


voor wie t nog niet snapt:

This entry was posted in algemeen, antifascisme, discriminatie. Bookmark the permalink.