Traumaseksualiteit

Via via kwam ik achter het bestaan van dit boek: “Traumaseksualiteit” geschreven door Peter John Schouten. de ondertitel is “Als jongen seksueel misbruikt. Mannen tussen slachtoffer- en daderschap“. (klik deze link voor de officiĆ«le website)

Ik heb nog nooit zo’n goed boek gelezen over dit onderwerp en raad bij deze iedereen die te maken heeft gehad met misbruik als kind dit boek te lezen. Ook als je de partner bent van een man die in zijn jeugd misbruikt is is dit een must-read.

Misbruik bij jongens is niet altijd even goed belicht in media. Misbruik en seksueel geweld is per definitie traumatisch voor iedereen die er mee te maken heeft (gehad), maar door het beeld van “de man” in de samenleving leidt misbruik van jongens tot enkele extra klachten die daarmee samenhangen. Bijvoorbeeld dat een man altijd in controle zou (moeten) zijn of dat een man altijd op zoek is naar seksueel contact. Een echte man is geen slachtoffer – dat soort shit. Deze mythes leiden tot extra psychische klachten bij de jongen die dit heeft moeten ondergaan. En, misschien nog wel het naarste – het leidt ertoe dat veel jongens niet naar buiten komen met wat er met ze gebeurt is – omdat de kans dat ze gelooft worden minder groot is en omdat het dus niet past binnen het beeld wat de samenleving heeft van jongens/mannen. En dat betekend dat er waarschijnlijk meer mannelijke slachtoffers van seksueel misbruik zijn dan tot nu toe bekend.

Het boek is hier te koop.

bekijk het amimatiefilmpje over dit boek/onderwerp.

Obed

This entry was posted in algemeen, seksueel geweld. Bookmark the permalink.