Code Rood Actieweek 2018

Gisteren en vandaag blokkeren actievoerders uit de hele wereld de Reststoffenbewerkings-installatie van de NAM in Farmsum. De reden hiervoor staat op hun website: “De gaskraan moet dicht en alle aardbevingsschade moet worden vergoed. Maar de NAM, Shell en Exxon blijven maar doorpompen. En de regering laat het gebeuren.” En daarom is het wat hun betreft tijd voor actie en deze week is het zover.

Vanaf afgelopen weekend waren de actievoerders zich al aan het voorbereiden in het kamp te Leermens. Er waren daar onder meer workshops, muziek en actie-vergaderingen. Toen ik er was was ik onder de indruk hoe goed het georganiseerd was en de gemotiveerdheid van iedereen die er was.

Naast een blokkade gisteren was er ook een demonstratie – ook bedoeld voor mensen die liever niet “de randen van  de wet opzoeken”.

Omdat ik niet zo heel veel vrije dagen in een jaar heb kon ik maar af en toe bijzijn en ik heb meegeholpen muziek maken op het kamp en bij de blokkade. Aangekomen bij de blokkade stond er een ziekenwagen. De reden hiervoor was dat er mensen gewond waren geraakt door politiegeweld. Bij het ophangen van wat spandoeken aan de omheining van het NAM terrein waren een paar mensen gaan zitten tegen het hek aan. Toen ze daar niet snel genoeg weer weggingen in de ogen van de politie begon deze op de actievoerders in te slaan met de wapenstok. De beelden spreken voor zich. Het geweld was onnodig en totaal buitenproportioneel. En dat terwijl in aanloop van het kamp en de blokkade de politie zich een imago had aangemeten van meedenkend- en vriendelijkheid. Bij een vergadering zijn er zelfs 2 agenten komen vertellen hierover. Dit soort totaal onnodig gebruik van geweld leidt er steeds weer toe dat mensen de politie niet vertrouwen – en helaas terecht zo blijkt.

Iets anders wat opvalt is het gebrek aan steun vanuit de Groningers voor deze actie, dat terwijl Groningers nauw betrokken waren bij de organisatie, zoals de Groninger Bodem Beweging. In een pol van RTV Noord waarin gevraagd werd of mensen de actie steunen kwam een uitslag die mij verbaasde. De helft van de Groningers support de actie maar de andere helft niet. Er zijn mensen uit heel de wereld hier naar toe gekomen om onze provincie te steunen en dan reageren mensen met dit soort comments: “Gemaskerde actievoerders…de Groninger aardbevingsellende wordt gekaapt door notoire relschoppers uit diverse landen.” (Tineke Buurke-Oosterwijk)  of “Ik steun ze echt niet wat hebben mensen uit buitenland er mee te maken niks dus laat ze lekker oprotten naar hun eigen land” (Thomas Hiemstra). Maar er is gelukkig ooksupport: “Superactie!!!Had er zelf graag bij willen zijn” (Christa Zuidema).

Wat mij betreft een erg goed opgezette actie – vet veel respect voor de deelnemers en organisatoren. En jammer van het gebrek aan bijval van een deel van de Groninger inwoners.

Obed


Hieronder beeldmateriaal (foto’s en filmpjes) dat ik maakte op het kamp in Leermens en tijdens de blokkade in Farmsum.

Actiekamp Leermens

Blokkade Farmsum

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.