Gaza Freedom Flotilla & lezing Jan Willems

Gronings Gaza Freedom Flotilla Welkomst Comité 🙂

Gisteren kwam een van de 4 schepen die vanuit Zweden op weg zijn naar Gaza aan in Groningen. Ze varen naar Gaza om aandacht te vragen aan de schrijnende situatie daar. De bemanning op de schepen zal van tijd tot tijd wisselen. De bedoeling is de schepen aan de mensen van Gaza te doneren.  De kans dat dat gaat lukken is bijzonder klein. Israel zal het simpelweg niet toestaan. Uitgerekend vandaag kwam ik op internet dit artikel tegen waarin de Israëlische minister van Defensie Avigdor Lieberman Gaza te willen afsnijden van de zee. Alsof ze het nog niet moeilijk genoeg hebben daar.

We verzamelden om 18:00 bij het Hoge der Aa. De groep bestond uit de mensen van Groningen-Jabalya en ook andere sympathisanten. Maar het schip had vertraging. In Delfzijl had de douane veel tijd nodig. Uiteindelijk kwam het aan in het Eemskanaal en kon daar niet verder omdat de brugbediening in Groningen om 19:00 stopt. We zijn met auto’s en fietsen naar het Eemskanaal gegaan en ze daar alsnog verwelkomd.

Daarna ging ik en veel anderen door naar het Poortershoes waar er een theatermaker Jan Willems kwam vertellen over zijn werk in Gaza. Hij is directeur van Theatre Day Productions in Palestina en woont daar al meer dan 20 jaar. Theatre Day Productions (TDP) werkt met jongeren in Gaza die theater willen maken, niet alleen omdat het leuk en leerzaam is maar ook als noodzaak om te ontkomen aan de dagelijkse spanningen en conflicten. TDP geeft voorstellingen aan kinderen vanaf zes jaar, geeft workshops en trainingen aan tieners en biedt een drama-opleiding aan. Speciaal voor vrouwen organiseert TDP een cursus verhalen vertellen. Het was een bijzonder verhaal en het werk wat hij daar doet is dat ook.

Mochten mensen nog denken dat de protesten bij de “grens” met Israel van 14 mei door Hamas zijn georkestreerd: Jan Willems vertelde ons dat dat protest uit alle lagen van de samenleving kwam en geenszins een actie van Hamas betrof.

Hieronder de foto’s die ik gisteren maakte! En een filmpje van de aankomst van het schip.

filmpje van de ontmoeting met de mensen van het schip


de aankomst van het schip van de Gaza Freedom Flotillade avond in het Poortershoes


 

This entry was posted in algemeen, gaza, palestina. Bookmark the permalink.