Anti-racisme demo Amsterdam

Gisteren liep ik mee met een demonstratie in Amsterdam, georganiseerd door Comité 21 maart. Van te voren was er veel over te doen en enkele partijen trokken zich terug als deelnemer aan de mars/manifestatie, zoals bijvoorbeeld de PvdA. AFA deed mee en dat zou een dubieuze groepering zijn en verder werd er gesteld dat je niet tegen verkiesbare partijen kan demonstreren en je racisten in de gemeenteraad ook daar moet bestrijden. Het doet me pijn te zien dat dit soort rare redeneringen worden gebruikt, soms letterlijk overgenomen uit “rechtse bron”. Het ondermijnt een unieke mogelijkheid de afstanden die er tussen de linkse groeperingen bestaan een keertje te overbruggen en zij en zij te strijden tegen racisme. Het getuigd ook van weinig tot geen ruggegraat. Strijden tegen racisme doe je niet alleen in de raad. Dat doe je ook (of zelfs juist) op straat! Racistische en fascistische denkbeelden horen niet thuis in welke politieke partij dan ook.

Er waren al met al behoorlijk wat mensen gelukkig, ondanks de kou. Ik werd blij diverse linkse groeperingen en stromingen bij elkaar te zien op de dam en in de demonstratie die uiteindelijk uitkwam op het Museumplein. Er werden leuzen geroepen, gezongen en muziek gemaakt en er waren veel spandoeken gemaakt. Ook waren er sprekers, eerst op de dam en later op het museumplein.

Van te voren werd er gewaarschuwd voor een extreemrechtse tegendemonstratie, maar afgezien van een groepje mensen van dat pluimage langs de kant van de weg was er weinig van te merken. Wel was er een geweldadig incident na afloop van de demonstratie waarbij mensen werden geslagen en opgepakt door een groepje “stillen”. AFA maakte er melding van op twitter.

Obed

Ik was de hele dag bezig met foto’s maken en wat filmen. Een deel van dat materiaal vind je hieronder als sfeerimpressie.


This entry was posted in General. Bookmark the permalink.