Axie tegen de komst Thierry Baudet naar Groningen 2021

Onder de hashtag “#vrijheidskaravaan” kondigde Thierry Baudet afgelopen maandag aan naar de Grote Markt in Groningen te komen de dag erna. Hij deed dit in een bericht via Twitter en zijn komst heeft alles te maken met de naderende verkiezingen en is een poging nieuwe kiezers te vinden dan wel zijn huidige kiezers aan zich te blijven binden.

Tweet Baudet 08-03-2021

Tweet Baudet 08-03-2021

 

Baudet had het voornamelijk over het Corona virus en hoe hij het niet eens is met de maatregelen die de regering invoerde in een poging het virus onder controle te krijgen en houden. Hij noemde het virus onder meer een soort griep. Ook gaf hij erg af op de media. Erg voorspelbaar. Forum voor Democratie lijkt daarmee een soort one-issue partij te zijn geworden.

Lijkt. Want wie een beetje heeft opgelet weet dat Baudet en zijn achterban er islamofobe, homofobe en seksistische ideeën er op na houden. Ook geeft blijk te gleoven in de superioriteit van de witte westerse mens en is daarmee extreemrechts. De uitgelekte chatberichten liegen er niet om. Baudet doet het af als “uit zijn verband gerukt” of stomweg als uit de hand gelopen grappen. Meer hierover bijvoorbeeld via dit linkje.

Ik krijg sterk de indruk dat hij een potentiële groep keizers zag in de groep mensen die niet geloofd in de ernst van het virus en hij hoopt daarmee zijn hoeveelheid zetels te vergroten. En daarmee met een grotere fractie zijn nare gedachtegoed kan meenemen de kamer in.

We gingen ook naar de Grote Markt om een tegengeluid te laten horen. Een aanhanger sprak me aan. Hij zei niet te begrijpen waar we het over hadden met onze spandoeken.
Toen ik begon over uitspraken van Baudet, waaronder die waarin hij zei bang te zijn voor de homeopatische verdunning van de witte westerse mens zei de fan stomweg dat Baudet nooit zoiets beweerd zou hebben.

Een aantal van ons gebruikte een megafoon om meer van zulke uitspraken te herhalen voor de aanhang van Baudet in de hoop hun de ogen te openen. Geenszins was dat hard genoeg de met een PA versterkte toespraak van Baudet te overstemmen. De politie greep dan ook niet in. Wie wel in probeerder te grijpen was ex CP’86er en Baudet fan Arend Glas. Hij staat als jaren bekend om zijn extreemrechtse opvattingen. Hij gaf aan niet gediend te zijn van het gebruik van onze megafoon en probeerde die door middel van geweld af te pakken. Dat lukte niet want velen stonden paraat dit tegen te houden. De politie nam hem mee naar de zijkant van de Grote Markt en liet m vervolgens weer los. Tamelijk bizar. Hij gebruikte geweld. Als een van ons zoiets had gedaan was het zeker anders afgelopen.

We hebben ons punt gemaakt en kregen bijval van omstanders en  aandacht in de media.

De volgende dag verscheen er op het Twitter account van “Links Ontmaskerd” een bericht waarin gesuggereerd werd dat ik de aanstichter van het geweld op de Grote Markt zou zijn. Met mijn volledige naam en foto erbij. Het bericht is ondertussen 42 keer gedeeld. Ik heb het bericht aangemeld als onwaar maar Twitter ziet geen reden het te verwijderen.
Hieronder wat screenshots van de post en wat reacties erop.

tweet "links ontmaskerd"

reacties tweet "links ontmaskerd"

reacties tweet “links ontmaskerd”

reacties tweet "links ontmaskerd"

reacties tweet “links ontmaskerd”

reacties tweet "links ontmaskerd"

reacties tweet “links ontmaskerd”

Sommige mensen vinden dat je geen aandacht moet besteden aan iemand als Baudet. Een veelgehoorde “strategie” waar ik het niet mee eens ben. Dat werd ook bij Wilders gezegd: waait wel weer over en dat deed t niet, integendeel. Dat gezegd hebbende wie weet heeft Thierry zijn langste tijd gehad maar misschien ook niet, we kunnen het risico niet nemen. Je moet extreemrechts als extreemrechts blijven benoemen en een tegengeluid laten horen anders wordt het mainstream en helaas is dat eigenlijk al het geval…

Obed
11-03-2021

hier het incident en wat foto’s

tegenaxie Baudet 09-03-2021

tegenaxie Baudet 09-03-2021

tegenaxie Baudet 09-03-2021

tegenaxie Baudet 09-03-2021

tegenaxie Baudet 09-03-2021

This entry was posted in activisme, antifascisme, extreemrechts, fascisme, Groningen, racisme. Bookmark the permalink.