Nooit meer fascisme!

Afgelopen zondag ging ik naar een manifestatie tegen fascisme in het Westerpark te Amsterdam die georganiseerd werd door onder meer de Internationale Socialisten en gesteund werd door een hele rij aan organisaties waaronder Bij1, Wij Zijn Hier en S.P.E.A.K. Aanleiding voor de demo was de bestorming van het Capitool in Washington door veelal extreemrechtse Trump-aanhangers. Onder hen de Proud Boys, een extreemrechtse neo-fascistische organisatie die politiek geweld gebruikt en promoot en enkel mannen als leden toelaat. De axie ging niet alleen over de V.S. want het gebeuren daar  staat niet op zichzelf. Extreemrechts heeft al jaren de wind mee. Wereldwijd. Ook in Nederland. En dat is en blijft reden voor alertheid en actie.

Toen ik aankwam met een paar vrienden uit Zwolle trof ik een goede en activistische sfeer, 400 mensen met spandoeken en borden en een podium waar een 10tal mensen speeches gaven. Twee van die speeches nam ik op en kun je hieronder bekijken. De eerste is van Daryll Ricardo Landbrug (van Bij1) en de tweede is van Khalid Jone (van Wij Zijn Hier).

Reacties op dit soort bijeenkomsten zijn vaak erg voorspelbaar: We moeten niet zo overdrijven als activisten. Dit is een probleem in de Verenigde Staten en Europa kent geen extreemrechts probleem. We halen dingen in ons hoofd die er niet zijn.

Nou, niks is minder waar. We hebben wel degelijk een probleem. Het grootste probleem in mijn ogen is de normalisatie van extreemrechts. Het mainstream zijn van fascistisch gedachtegoed.

Neem het partijprogramma van de PVV. Dat staat bol van extreemrechtse ideeën. Zo wil de P.V.V. onder meer een Ministerie van De-islamisering en Remigratie en hoofddoekjes verbieden in overheidsgebouwen. Verder moeten moskeeën verboden worden. En daarbij komen de met enige regelmaat terugkerende verkiezings-spotjes waarin voornamelijk moslims worden afgeschilderd als het ultieme kwaad, zoals destijds door de Nazi’s gebruikelijk was te doen, maar dan met Joodse mensen target.

De andere bekende partij met extreemrechts gedachten goed is het Forum voor Democratie. Whatsapp groepjes met antisemistische “grappen”, kwetsende en discriminerende uitspraken over vluchtelingen en mensen met een moslimgeloof.
“Het kan niet op”.

En toch word er in de media en op straat over dit soort partijen gesproken als waren het normale politieke partijen. Baudet (leider van het FVD) is met enige regelmaat te zien op de televisie en hetzelfde zou gelden voor Wilders als hij zou willen. Maar hij zegt altijd nee.

Wat je ook vindt van ons politieke systeem: we hébben een grondwet. En het eerste artikel van die grondwet gaat over niet mogen discrimineren. En aan dat artikel hebben partijen als de PVV en het FvD totale lak. En daarmee verliezen ze in mijn ogen bestaansrecht.

We herdenken ieder jaar de Tweede Wereldoorlog en zeggen dan steeds dat we dat nooit meer willen en toch worden partijen met vergelijkbare ideeën omarmt.

Ik zou willen dat fascistisch gedachtegoed als zodanig benoemd zou worden. En discriminatie als discriminatie.

Fascisme is iets wat blijvend bestreden moet worden, omdat het steeds weer de kop opsteekt. En dus moeten we blijven actie voeren. En bewustzijn blijven vergroten.

Toen niet. Nu niet. Nooit meer fascisme!

Obed
13-01-2021

Hier nog een paar fototjes die ik maakte tijdens de axie in Amsterdam 🙂

Manifestatie: "Van de VS tot NL: nooit meer fascisme!"

Daryll Ricardo Landbrug

Manifestatie: "Van de VS tot NL: nooit meer fascisme!"

Manifestatie: “Van de VS tot NL: nooit meer fascisme!”

Manifestatie: "Van de VS tot NL: nooit meer fascisme!"

Manifestatie: “Van de VS tot NL: nooit meer fascisme!”

Manifestatie: "Van de VS tot NL: nooit meer fascisme!"

Manifestatie: “Van de VS tot NL: nooit meer fascisme!”

Manifestatie: "Van de VS tot NL: nooit meer fascisme!"

Milko Hitiahubessy

This entry was posted in activisme, antifascisme, fascisme, racisme, vluchtelingen. Bookmark the permalink.